Ohlédnutí za rokem 2016

Ohlédnutí za rokem 2016

Drazí přátelé, ohlédnu-li se za minulým rokem, neubráním se nostalgickému poplácání nás všech po ramenou. Tímto upřímným gestem chci titulovat celý náš tým pod vedením skvělé Mgr. Veroniky Žákové. Povedlo se nám mnoho nádherných a smysluplných věcí. Pojďme si o některých povědět.

Začneme prevencí. Moje maminka mi vždy vtloukala do hlavy, že ta je totiž základ. V minulém roce jsme rozběhli preventivní programy na různorodá témata týkající se například zneužívání drog, šikany, kyberšikany, rizikového sexuálního života a jiné. Strávili jsme spoustu hodin, dnů a týdnů nad přípravou. Zamýšleli jsme se nad daným problémem i dnešní dobou a samozřejmě jsme si naplno uvědomovali nelehký úkol dětí, obstát v dnešní době, nezklamat, být úspěšný a hlavně nebýt průměrný. Doba klade na naše děti opravdu silné nároky a umět se uvolnit a oprostit se, začíná být čím dál tím těžší. Našim cílem bylo vytvořit pro děti srozumitelnou a jasnou obranu, která jim pomůže v mnoha různých krizových situacích. Přistupovali jsme k tomu opravdu velmi vážně a zodpovědně.

Chtěli bychom tímto poděkovat nejen ředitelům a kantorům ze základních škol Jesenická, Školní a Cihelní, ve kterých jsme preventivní programy realizovali, ale především všem dětem za jejich zpětné vazby a krásná slova, pochvalu, spolupráci i pískací lízátka na památku.  Vaše nadšení nás velmi motivuje a posouvá dál. Ještě jednou děkujeme a doufáme, že se brzy opět setkáme. Velkou radost nám udělalo MŠMT, které se stalo sponzorem preventivních programů  pro rok 2017 a protože je zájem opravdu veliký, budeme hledat i nové zdroje financování.

Preventivní programy nebyly tím jediným úspěchem v minulém roce. Podařilo se nám díky projektu Albert vybavit hudebnu, kterou děti aktivně využívají. Mají tak možnost se více rozvíjet a aktivizovat. Díky skvělému vedení pracovníka Kamila Gavendy dělají naši klienti sedmimílové hudební kroky. K bicím, elektrickým kytarám, rozličným bubnům, tympánům tak přibilo elektrické piano, akustické kytary, flétny, foukací harmoniky, zpěvníky, ladičky a jiné výukové materiály. Naše nadšení nemá mezí, když se do něčeho pustíme nelze nás zastavit a proto, jsme se rozhodli dát zkušebně větší šmrnc a aktuálně pracujeme na novém liftingu a designu.

Další velmi využívanou a nedílnou součástí NZDM OPEN HOUSE je výtvarná dílna. Tu navštěvují zejména mladší děti a tímto bych je velmi ráda pochválila za minulý rok. Společně jsme zrealizovali překrásnou výstavu k týdnu pro nízkoprahy na podzim 2016. Jednou jsem slyšela, že Bůh byl zcela určitě malíř a důkazem jsou všechny ty barvy kolem nás. Já osobně si myslím, že je všestranný umělec. Výtvarná dílná je velmi pružná a tvárná v minulosti se zde vyráběla překrásná keramika. Nyní se spíše zaměřujeme na kresbu, DIY (Do It Yourself) – ruční výroba a patchwork.  Naši klienti jsou zvídaví a šikovní, milují tvoření. Tento rok chystáme ještě větší a krásnější výstavu.  Dá to opravdu mnoho práce a tak srdečně zveme všechny děti od 10 let, které rády malují, tvoří a zkouší nové krásné věci.  Přidejte se k nám každé úterý od 14-17 hodin a pojďte s námi na výlet do světa fantazie. Věřím, že letos bude naše výstava velkolepá.

V minulém roce jsme byli s dětmi na zámku Bruntál, v kině, hráli jsme fotbal, stavěli domky pro skřítky a víly, byli na borůvkách, cvičili a posilovali venku, hráli míčové hry, učili se matematiku i český jazyk, utřeli pár dětských slziček a dali spoustu naděje. Tento rok nechceme za žádnou cenu polevit.

Děkujeme za vaši přízeň. Díky vám naši práci tolik milujeme.

Za tým OPEN HOUSE o.p.s.

Jitka Slámová